דְּיוֹמָא

  • ראשי
  • פוליטיקה וממשל
  • חוץ והעולם
  • צבא וביטחון
  • פנים וחברה
  • חוק ומשפט
  • כלכלה ועסקים
  • מדע וטכנולוגיה
  • תרבות ובידור
דְּיוֹמָא
ראשון, 25 במאי 2025
  • פייסבוק
  • טוויטר
  • ראשי
  • פוליטיקה וממשל
  • חוץ והעולם
  • צבא וביטחון
  • פנים וחברה
  • חוק ומשפט
  • כלכלה ועסקים
  • מדע וטכנולוגיה
  • תרבות ובידור
ענייני דיומא:
  • דונלד טראמפ
  • מלחמת חרבות ברזל
  • בנימין נתניהו
  • בית המשפט העליון
  • גלי בהרב-מיארה

לא לפתרון "שתי המדינות" ולא לפתרון "המדינה האחת" – הגיע הזמן לחשוב על דרך שלישית

בשיח הציבורי בישראל רווחת התפיסה שיש להיפרד מהפלסטינים כדי למנוע מדינה דו-לאומית. אורי הייטנר מסביר שהדבר מעיד על רדידות הדיון המדיני-ביטחוני שעדיין תקוע בגישה הדיכוטומית הגורסת כי "שתי המדינות" או "המדינה האחת" הן שתי הדרכים היחידות הפתוחות בפנינו

אורי הייטנר
22 בספטמבר 2022
ישראל, הגדה המערבית, רצועת עזה, ירדן   מקור: משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים
 הדפסה 

בשיח הציבורי בישראל, רווח הביטוי "היפרדות". המסר הוא שהגיע הזמן להיפרד מן הפלסטינים כדי להבטיח שישראל לא תהיה מדינה דו-לאומית. הטענה הזו נכונה. אכן, הבטחת זהותה של ישראל כמדינה יהודית עם רוב יהודי לדורות היא עיקרון ציוני מהותי ויש הצדקה לתביעה להיפרד מן הפלסטינים. אבל הקוראים להיפרדות מהפלסטינים שוכחים שכבר נפרדנו.

נפרדנו מרצועת עזה. נפרדנו משטחי הרשות הפלסטינית שבהם חי רוב מוחלט מקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון. מעזה עצמה נפרדנו כבר ב-1994, אחרי הסכם אוסלו. כעבור 11 שנים, כפרס על התנהגות רעה, נתנו להם גם את אדמות גוש קטיף לאחר ש-"הפרדנו" מהם את תושביהם.

כיום, רצועת עזה היא ישות מדינית בהנהגת חמאס. הרשות הפלסטינית היא ישות מדינית בהנהגת פת"ח. יש לרשות הפלסטינית נשיא, ראש ממשלה, ממשלה, פרלמנט, בתי משפט, שלטון מקומי, משטרה וכוחות ביטחון, בתי כלא ואפילו שגרירויות במדינות רבות בעולם. אמנם, צה"ל וכוחות הביטחון פועלים בחופשיות באזורי הרשות הפלסטינית, אך זה מחוסר ברירה, אחרי למעלה מאלף ישראלים שנרצחו כאשר צה"ל לא פעל שם ורק כדי לעצור את הטבח ההמוני באזרחי ישראל.

אז נכון שעוד אין הסכם קבע ושלא יהיה הסכם כזה בעתיד הנראה לעין (ומי יודע אם יהיה אי פעם), אבל היפרדות – יש ויש.

 

רדידות הדיון המדיני-ביטחוני

ההתעלמות מהעובדה שההיפרדות מהפלסטינים כבר נעשתה, היא ביטוי נוסף לשטחיות של השיח הציבורי בכל הקשור לסוגיות ללאומיות ולשאלות החוץ והביטחון של ישראל. קריאה להיפרדות היא יותר סיסמה מאשר מדיניות.

איך ניתן עוד להיפרד מרצועת עזה? לכבוש אותה מחדש ואז לסגת ממנה? או אולי שמא על ישראל להפסיק להכניס עובדים מעזה, למנוע העברת סחורות לעזה ולעצור את הספקת החשמל לעזה? ספק אם המדברים על היפרדות מתכוונים לכך.

ואיך בדיוק על ישראל להיפרד משטחי הרשות הפלסטינית? להפסיק לעצור את המחבלים בביתם ולאפשר להם לרצוח ישראלים, כפי שעשו בשנים שבין הסכם אוסלו לחומת מגן? או שמא הכוונה לנסיגה משטחי C שבהם האוכלוסייה הפלסטינית דלילה, כך שאין זו היפרדות אלא נסיגה לשמה.

הפרחת סיסמאות כגון "היפרדות" נובעת מרדידותו של הדיון המדיני-ביטחוני בישראל.

 

זרמי שינוי בפוליטיקה הישראלית

אחרי שמרצ ומפלגת העבודה היו שותפות בממשלה הראשונה מאז ועידת מדריד שלא קיימה משא ומתן עם הפלסטינים ובממשלה הראשונה אחרי הסכם אוסלו שהעומד בראשה הביע בפומבי התנגדות נחרצת למדינה פלסטינית – ותומכי המפלגות הללו תמכו בהתלהבות בישיבתן בממשלה – נוצר מצב חדש בציבוריות הישראלית. מעתה, יהיה קשה למפלגות השמאל להמשיך ולהילחם באותו מרץ ובאותה התלהמות נגד ה-"סרבנות" הישראלית למשא ומתן, נגד מבצעי המעצרים מדי לילה ביהודה ושומרון ונגד המשך הבניה ביישובים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, כפי שעשו לפני הצטרפותן לממשלת בנט-לפיד. הרי בצדק ייאמר לעבודה ולמרצ – אתן הייתן בשלטון ואתן הייתן שותפות מלאות למדיניות כזו בדיוק.

ואולי דברים שרואים מכאן לא רואים משם? אולי כאשר אחריות שלטונית ניצבה על כתפיהן, העבודה ומרצ לא יכלו לדבוק בסיסמאות העבר? ואולי גם נוצרה שעת רצון לגיבוש קונצנזוס לאומי רחב להיפרדות מהפרדיגמה הגורסת כי יש רק שתי אפשרויות שאנו יכולים לבחור ביניהן (כביכול) – פתרון "שתי המדינות" או פתרון "המדינה האחת"?

 

הבעיות בפתרונות המוצעים

הגישה הדיכוטומית כאילו הבחירה היא רק בין "שתי המדינות" לבין "המדינה האחת" וחובה עלינו לצעוד באחת מהדרכים האלו, כופה על ישראל לבחור בין נבלה וטריפה. אל לנו להשלים עם הפרדיגמה השגויה ועם התקיעוּת המחשבתית כאילו אלו הן שתי הדרכים היחידות הפתוחות בפנינו. יש גם דרך שלישית (ואולי גם רביעית, חמישית ושישית).

מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 4 ביוני 1967 תהפוך את גוש דן לעוטף עזה רבתי. ראינו מה קרה בכל שטח שנסוגונו ממנו, הן בהסכם (אוסלו) והן באופן חד-צדדי (ההתנתקות). על אף דבריו של ראש הממשלה יאיר לפיד הערב בעצרת האו"ם כי "הסכם עם הפלסטינים, שמבוסס על שתי מדינות לשני עמים, הוא הדבר הנכון לביטחון ישראל" אפשר היה לראות כי הוא מודע היטב להרעה הביטחונית שנוצרה בכל פעם שנסוגנו כאשר הציב את התנאי שהמדינה הפלסטינית העתידית "לא תהפוך לבסיס טרור נוסף ממנו מאיימים על שלומה וקיומה של ישראל".

לא בכדי, אחרי יותר מאלף ישראלים שנרצחו בעקבות הסכמי אוסלו, נאלצנו לצאת למבצע "חומת מגן" ולהחזיר את חופש הפעולה הביטחוני שלנו בתחומי הרשות הפלסטינית. מישהו מאיתנו מתגעגע למה שקרה כאן בין אוסלו לבין "חומת מגן"? האם ההתנהלות של הרשות הפלסטינית ושל שלטון חמאס ברצועת עזה נותנת לנו סיבה להאמין שיש תוחלת למדינה פלסטינית עצמאית שתקיים יחסי שכנות טובה ושלום עם ישראל? די ברור שחמאס ישלוט במדינה הזאת (ואנו יודעים היטב מה משמעות הדבר). הרי שלטון הפת"ח ברשות אפשרי רק כיוון שאבו מאזן אינו מאפשר קיום בחירות מאז ניצחון חמאס ב-2006. אנו גם יודעים שהשנאה והקרע העקובים מדם בין פת"ח לחמאס נובעים ממחלוקות תהומיות, לבד מנושא אחד – ישראל. שני הפלגים אינם מוכנים לקבל את קיומה של מדינת ישראל, רואים בעצם קיומה את האסון ("נכבה") של העם הפלסטיני ורק חורבנה יאפשר מבחינתם את פתרון הבעיה הפלסטינית. המדינה הפלסטינית העצמאית לא תשכיל לקיים את אזרחיה טוב יותר מהרשות הפלסטינית ומשלטון חמאס ברצועת עזה, ומהר מאוד תפנה את זעם ההמונים לכיוון "השיבה". "זכות" זו, שעליה אין הרשות הפלסטינית או חמאס מוכנים לוותר, תוצג כמזור לכל מדווי העם הפלסטיני. אם תקום מדינה פלסטינית עצמאית, תוך זמן קצר יתפוצץ פתרון שתי המדינות בפרצופנו, תרתי משמע, ומחיר הדמים יהיה כבד מאוד.

לעומת זאת, מדינה אחת, דו-לאומית, תקבור את החזון הציוני של מדינת לאום יהודית, עצמאית וחופשית בארץ ישראל. ייעודה של ישראל הוא הגשמת הציונות, ותנאי הכרחי להגשמת הציונות הוא רוב יהודי מסיבי לדורות במדינת ישראל.

מובן מאליו שה-"פתרון" הכהניסטי של איתמר בן גביר ודומיו אינו לגיטימי ואינו חלק מסל הרעיונות שמותר לנו לדון בהם.

 

דרך שלישית

יש גם דרך שלישית. צריך לחתור להסכם עם מדינה ירדנית-פלסטינית. הסכם זה יהיה מבוסס על פשרה טריטוריאלית על בסיס תכנית אלון מותאמת לשינויים שחלו עם השנים בשטח. שטחי הרשות הפלסטינית-פלוס יהיו שטח ריבוני ירדני-פלסטיני מפורז ממערב לירדן וישראל לא תשלוט בפלסטינים ולא תסכן את צביונה היהודי-דמוקרטי. על בקעת הירדן רבתי, סובב ירושלים, וגושי ההתיישבות תוחל ריבונות ישראל. הפתרון הזה מבוסס על מימוש מקסימלי של זכותנו על ארץ ישראל מבלי לסכן את היותנו מדינה יהודית, וכן בלי לסכן את קיומה וביטחונה של ישראל, בלי לעקור חצי מיליון יהודים מביתם ובלי להקים מדינת טרור בעוטף מרכז הארץ.

הגיעה השעה להשתחרר מהדוגמות המיושנות שאבד עליהן כלח, ולגבש פתרונות יצירתיים שניתן ליצור סביבם קונצנזוס לאומי רחב. נכון, הבעיה בפתרון שאני מציע היא שאין לו לעת עתה פרטנר ערבי. אך בדיוק באותה מידה אין פרטנר לרעיון של "שתי מדינות לשני עמים", כפי שראינו כאשר הוצעו הצעות כאלו בידי אהוד ברק, אהוד אולמרט, ביל קלינטון וברק אובמה.

עד שיהיה פרטנר, יש לנהל את הסכסוך על בסיס המציאות הקיימת שבה איננו שולטים בפלסטינים המתגוררים בתחומי הרשות הפלסטינית, אך צה"ל מגן באופן אקטיבי על שלום אזרחי ישראל. יתר על כן, הגיע הזמן לנצל שעות כושר מדיניות, כמו זו שהוחמצה בידי בנימין נתניהו לאחר פרסום תכנית טראמפ, ולהחיל ריבונות ישראל על השטחים שבכוונתנו להישאר בהם לעד.

אורי הייטנר הוא איש חינוך ופובליציסט

users: אורי הייטנר
  • פתרון שתי המדינות
  • פתרון המדינה האחת
  • ממשלת בנט-לפיד
הצג תגובות


מארק שור
19 בנובמבר 2022
כל עוד יש ערבי אחד עם אזרחות ישראלית - אין פתרון לסכסוך.
ערבים קיבלו אזרחות (או תושבות) ישראלית בניגוד להמלצת האו"ם
משנת 1947 על הפרדת שני עמים בפלשתינה.
ערבים ביצעו את החלטת האו"ם וגירשו יהודים מחלק ניכר של ארץ ישראל.
לערבים אין זכות לבחור לעצמם את אזרחות הנוחה.

רוב היהודים נגד מדינה משותפת עם הערבים
20 בנובמבר 2022
לא - להתאבדות 'דמוקרטית',
כן - לשתי אזרחויות שונות לשני עמים יריבים.
>
https://docdro.id/WCidwup

האזרח דרור
17 באוקטובר 2022
נו באמת , שמיר סגר את האופציה הירדנית מזמן, עוד לפני הסכמי אוסלו. הירדנים שמחו לצאת ולהשאיר לנו לאכול את המרק שבישלנו. כך גם יהיה עם הפתרון של שתי מדינות, עד שיבינו בימין שזה הפתרון העדיף - עם כל הקשיים שלו - ניתקע עם ערבוב ישובים שאי אפשר לנתקם ונהיה חייבים לגלוש לפתרון של מדינה אחת - מדינת אפרטהייד שתהפוך בהמשך למדינת כל אזרחיה.

ליאור
04 באוקטובר 2022
עד שחוסיין נפטר מהצרה הזו ב67, אתה רוצה לדחוף אותה חזרה לבן שלו?
הדבר הכי טוב שקרה לירדן זה 1967.

Anonymous
04 באוקטובר 2022
ויש מישהוא מעבר לירדן שמוכן לחשוב על זה בכלל ? כשאומרים לחיצת יד הכוונה היא לשתי ידיים......

זו הדרך השלישית?
28 בספטמבר 2022
רעיון משומש שאין לו קונים... חוץ מלתת לעצמך מחמאות, אולי תפשפש בעיתוני העבר הלא כל כך רחוק ותמצא שזה רעיון לא מקורי וגם לא מי יודע מה נבון....

שומכר
30 בדצמבר 2022
הייטבת לתאר את הפיתרון שהייטנר מציג. יתרה מכך הפיתרון שהייטנר מציג הוא שתי מדינות לשני עמים בגבולות הייטנרים.

Report

עוד בנושא

  • עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון

    ניל בר | 21 באפריל 2025
  • ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ

    דורון מצא | 20 באפריל 2025
  • מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה)

    לי-און הדר | 02 בפברואר 2025
  • ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים"

    לי-און הדר | 18 בנובמבר 2024
  • עלייתה ושקיעתה של קמלה האריס עלייתה ושקיעתה של קמלה האריס עלייתה ושקיעתה של קמלה האריס עלייתה ושקיעתה של קמלה האריס עלייתה ושקיעתה של קמלה האריס

    לי-און הדר | 30 באוקטובר 2024

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

  • 1

    "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה של עמית מן "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו... "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה של עמית מן "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה... "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה של עמית מן

    מרי ורון | 29 באפריל 2025
  • 2

    השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות... השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת

    אברהם שלו | 15 במאי 2025
  • 3

    ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות... ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש

    רועי ורהפטיג | 22 במאי 2025
  • 4

    פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין פיטורי ראש השב"כ פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק... פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין פיטורי ראש השב"כ פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין... פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין פיטורי ראש השב"כ

    מערכת דיומא | 21 במאי 2025

המלצת העורכים

כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"

מייקל דוראן | 24 בספטמבר 2024

Read more

פֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות...פֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לוי

עמית לוי | 20 בספטמבר 2024

Read more

ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני הציבור על הקריאה לפגוע בצה"ל כחלק ממהלך פוליטיראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת...ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני הציבור על הקריאה לפגוע בצה"ל כחלק ממהלך פוליטיראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני...ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות"...

דורון נחמיה | 19 בספטמבר 2024

Read more

הכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבה

יעקב בן-שמש | 18 בספטמבר 2024

Read more

תוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה...תוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאס

חיים רמון | 17 בספטמבר 2024

Read more

החדשים ביותר

ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות... ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ חדש ניגוד עניינים אד אבסורדום – האיסור המשפטי על ראש הממשלה למנות ראש שב"כ...

רועי ורהפטיג | 22 במאי 2025

פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין פיטורי ראש השב"כ פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק... פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין פיטורי ראש השב"כ פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין בעניין... פסיקתא – הכרעה שיפוטית בעתירה תיאורטית בעמדתו של יצחק עמית בפסק הדין...

מערכת דיומא | 21 במאי 2025

מדד דיומא – עשרת הקלעים המובילים בתולדות ה-NBA מדד דיומא – עשרת הקלעים המובילים בתולדות ה-NBA מדד דיומא – עשרת הקלעים המובילים בתולדות ה-NBA מדד דיומא – עשרת הקלעים המובילים בתולדות ה-NBA מדד דיומא – עשרת הקלעים המובילים בתולדות ה-NBA

מערכת דיומא | 20 במאי 2025

השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות... השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת השימוש של בית המשפט העליון במשפט הבינלאומי ככלי לפגיעה בריבונות הכנסת

אברהם שלו | 15 במאי 2025

"אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה של עמית מן "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו... "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה של עמית מן "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם ועד" – לזכרה... "אורך המאיר כבה ושירת חייך באמצע פסקה, אך תמשיך להתנגן בליבנו לעולם...

מרי ורון | 29 באפריל 2025

מידע שימושי

  • אודות דיומא
  • תנאי שימוש

כלים

  • RSS דיומא
  • Push דיומא
  • ניוזלטר דיומא

פרסום

  • מדיניות פרסום
  • מדיניות פרטיות

צרו קשר

  • פנייה למערכת
  • שלחו מאמר

© 2020 כל הזכויות שמורות להוצאת דְּיוֹמָא